10 råd til kommende biavlere

Da jeg startede som biavler havde jeg en million spørgsmål der summede rundt i mit hoved. Mange spørgsmål fik jeg besvaret af de erfarne biavlere i den lokale forening. Der var dog stadig nogle ting som jeg brugte en del tid på, at finde ud af.

Herunder har jeg forsøgt at liste svar på de overvejelser jeg selv havde i tiden op til det tidspunkt hvor bierne flyttede ind i min have.

  1. Er det nødvendigt med et kursus i biavl?
    Ja! Meld dig til et begynderkursus i den nærmeste biavlerforening og deltag både i teoriaftener og den efterfølgende praktik i skolebigården. Det er altid bedre at høre andres erfaringer og se arbejdet udført i praksis end at læse om det i en bog.
  2. Kan jeg få min egen honning det første år?
    Ja! Det er så smart at de fleste begynderkurser starter i februar eller marts med teori. Når skolebigården åbner i april starter den praktiske del og det passer med, at de første nye familier sælges i slutningen af april / starten af maj. Fra du får din første familie til første slyngning i starten af juni skal dine bier nok få hentet en del honning til dig.
  3. Trugstade eller opstablingsstade?
    Det rationelle svar er opstablingsstade. Opstablingsstadet er lettere at gøre rent og klart at foretrække hvis du har planer om at flytte rundt på dine stader (udebigård). Trugstadet ser mere “hyggeligt” ud og det kan godt være et argument, hvis det skal stå hjemme i haven. Arbejdshøjden i trugstadet er også bedre, da det sjældent overstiger 2 etager. Jeg har både trugstader og opstablingsstader og har det fint med begge typer. Mine fremtidige udvidelser bliver dog udelukkende opstablingsstader.
  4. Hvilket rammeformat skal jeg vælge?
    Hvis der var et entydigt svar på dette, så fandtes der kun et format! Du behøver ikke at tage hensyn til bierne, for de er ligeglade. Der er argumenter som f.eks. at lavnormal skulle være mere skånsom for ryggen, da der ikke er så stort areal og dermed bliver hvert magasin lettere at løfte. Et argument for 12×10 er, at det er meget udbredt i Danmark og at det derfor er lettere når der skal købes eller sælges bifamilier. Dem der sværger til Langstroth fremhæver, at det er et format der også bruges i udlandet og det derfor er muligt at købe (billigere) udstyr i udlandet. Mit råd er, at du kigger på hvad de personer som du har noget med at gøre i den lokale forening bruger. Det kunne f.eks. være dem der hjælper dig med de første familier og så er det meget nemmere hvis det er samme rammemål. For mit vedkommende blev det afgjort af, at jeg fik to brugte 12×10 trugstader foræret (de trængte til en meget kærlig hånd!).
  5. Skal jeg starte med en enkelt bi-familie?
    Nej! Jeg startede med 3 familier og det har jeg ikke fortrudt. Der er primært to gode grunde til, at starte med mere end 1 familie:

    1. Hvis det ikke går som planlagt og der kommer sygdom i familien, dronningen dør eller hvis familien ikke overlever vinteren er det rigtig ærgerligt at starte helt forfra. Har du f.eks. 3 familier er tabet af 1 familie irriterende, men du skal ikke vente helt til næste sæson for at dyrke din nye hobby.
    2. Læring. Min tese er at med 1 familie får du 1 års erfaring med bier i løbet af det første år. Med 3 stader får du 3 års erfaring med bier i løbet af det første år. Der er lidt en stejl læringskurve som ny biavler og jo mere du lærer det første år des bedre. I forhold til tidsforbrug, så tager det ikke væsentlig længere tid at passe eksempelvis 3 stader sammenlignet med 1 stade.
  6. Kan jeg holde bier i min parcelhushave?
    Ja! Du kan sagtens holde bier i haven. De hjælper med at bestøve alle frugtbuske og træer for både dig og dine naboer, med flere og større frugter som gevinst. Hvis du sørger for at dine dronninger er fra dronningeavlere, så skulle dine bier være tilpas fredelige. Husk at lade flyvesprækken vende mod en høj hæk, så bierne tvinges op i luften (så de ikke generer naboerne). Husk også at sørge for vand i nærheden af stadet, så bierne ikke kaster deres kærlighed på naboens pool eller fuglebad.
  7. Er det nødvendigt at købe en slynge det første år?
    Nej! En del biavlerforeninger har en slynge, der bruges når der skal slynges honning fra skolebigården og den kan du som ny biavler som regel få lov til at låne. Det også muligt at du kan låne en slynge hos en anden biavler i foreningen. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig noget lettere at have sin egen slynge. Så slipper du for at hente og bringe en lånt slynge og være afhængig af at den fælles slynge er ledig.
  8. Hvad er “must have” udstyr det første år som biavler?
    Forhandlerne af biudstyr sælger forskellige versioner af startpakken anbefalet af Danmarks Biavlerforening. Det er et godt sted at starte. Så får du også biblen indenfor biavl i Danmark med i prisen (Lærebog i biavl af Eigil Holm). Herunder er mit bud på nødvendigt udstyr det første år som biavler:

    • Stade med 4 magasiner (opstabling) eller trugstade med 2 honningmagasiner
    • 50 rammer med voks (pr. stade)
    • Loddeapparat til ilodning af voks
    • Stadekniv
    • Bibørste
    • Bidragt / bianorak
    • Handsker
    • Røgpuster
    • Tobak eller sækkelærred
    • Bitømmer
    • Skrællebakke
    • Si, grov + fin
    • Tappespand
    • Honningspande (regn med minimum 40 kg kapacitet pr. stade)
    • Honningrører i træ eller røresnegl til boremaskine
    • Honningglas med låg (glas eller plastik)
    • Etiketter (kan købes hos Danmarks Biavlerforening)
    • Varroabehandling: 1 droneramme (3-delt), 1 kræmerplade (købes i juli), oxalsyre (kan ofte fås af erfarne biavlere eller i biavlerforeningen), sprøjte til oxalsyre (eengangssprøjte er ok)
    • Foder til indvintring (enten flydende eller fast foder)
  9. Hvilken slags bier skal jeg vælge?
    Buckfast, Carnica, brune bier fra Læsø? I princippet er valget af bi”race” ikke særlig vigtigt. Det vigtigste når du skal købe din første familie er, at du køber fra en person du stoler på. Bierne skal være synet af en kyndig biavler, de skal være behandlet mod varroamider og dronningen skal være fra sidste år og komme fra en anerkendt dronningeavler. Så er du sikret den bedst mulige start.
  10. De erfarne biavlere jeg har spurgt til råds er ikke enige! Hvem skal jeg tro på?
    Biavlere er kun mennesker og alle har hver deres egen måde at gøre tingene på. Bifamiler er heller ikke ens og der kan være flere veje til at opnå samme resultat. Derfor skal du lytte til det der giver mest mening for dig og prøve tingene af i praksis. Søg svar i lærebøger, i den lokale biavlerforening, blogs på nettet og deltag i diverse grupper på Facebook – der er mange muligheder for, at få svar på de mange spørgsmål, der helt sikkert opstår i dit første år som biavler.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest