Hvordan laver du din egen aflægger?

Bisæsonen er i fuld gang og biavleren er helt optaget af, at forhindre sværmning og sørge for at bierne hele tiden har tavler nok. Men selvom der sker meget lige nu, så er det også nu hvor der skal tænkes over næste års familier.

Hvorfor lave aflæggere?

Der er flere gode grunde til at lave aflæggere:

  • Det virker sværmhindrende. Det vil sige at at den bifamlie som du tager yngeltavler og bier fra til at lave den nye familie er mindre tilbøjelig til, at sværme.
  • Nye bifamilier gør det muligt at erstatte et eventuelt vintertab, så du har samme antal familier næste sommer, selvom der skulle gå nogle tabt i løbet af vinteren.
  • At lave sine egne aflæggere er væsentlig billigere end, at købe nye familier til foråret.
  • Aflæggere er en god metode til at nedbringe varroatrykket – altså fjerne en god del af varroamiderne i de store produktionsfamilier. Det er nemlig meget effektivt at varroabehandle en aflægger, hvis det gøres i perioden hvor der kun er åben yngel.

Hvornår kan du lave en aflægger?

Aflæggere kan laves fra slutningen af maj gennem juni og juli. Jeg laver selv primært aflæggere i starten/midten af juni måned efter første honninghøst og det gør jeg fordi:

  • Opstarten i juni giver den lille nye familie mere tid til at vokse sig stor og klar til indvintring.
  • Det er et godt tidspunkt at sætte ind med sværmhindring og ekstra varroabekæmpelse.
  • Hvis en celledronning ikke lykkes og bierne har lavet nye nødceller kan jeg stadig nå, at tilsætte en jomfrudronning.
  • Jeg kan nå at se om der er kommet gang i æglægningen og behandle mod varroa inden en eventuel ferie i juli måned.
  • Skulle det vise sig at ikke alle aflæggere gik til held, så kan jeg stadig nå at lave flere aflæggere i juli måned.

Hvordan laver du en aflægger?

Der er grundlæggende 6 måder at lave en aflægger på:

  1. Tilsætning af en dronningecelle
  2. Tilsætning af en uparret dronning
  3. Lade bierne selv udvikle en dronning
  4. Tilsætte en parret dronning
  5. Flytte en gammel dronning over i en nyt stade (kunstsværm)
  6. Hente en fri sværm i naturen

Herunder vil jeg kun komme ind på de 3 første metoder, da det er de mest anvendte:

1. Tilsætning af en dronningecelle

Hvis du laver aflæggeren i juni skal du tage 1 tavle med forseglet yngel og 1 tavle med foder og pollen.

Herudover skal du ryste bier fra 2 tavler med åben yngel ned i aflæggeren. Resten af tavlerne i din nye aflægger skal være kunsttavler. Når du har samlet aflæggeren sætter du en dronningecelle fast mellem 2 tavler (husk at fjerne bunden af beskyttelsesburet). Laver du aflæggeren i juli tilsættes en ekstra tavle med forseglet yngel.

Efter 1 uge tjekker du at cellen er klækket og tilsætter 2,5 kg. fast foder. Hvis der lavet nødceller har bierne ikke accepteret den nye dronning og du kan i stedet fjerne nødcellerne og tilsætte en jomfrudronning (husk at tjekke at celledronningen ikke er i stadet).

Fordele – det er rart at arbejdet med aflæggeren kan ske i een arbejdsgang. Der er ved tilsætning af en dronningecelle desuden den største chance for at bierne accepterer den nye dronning.

Ulemper – at det kan/skal gøres i een arbejdsgang sætter en begrænsning for hvor mange aflæggere du kan lave, hvis du samme dag skal hente cellerne. Celler kan ikke sendes med posten og skal afhentes hos dronningeavleren, som kan have et minimumskøb på 5 stk.

2. Tilsætning af en uparret dronning

Hvis du laver aflæggeren i juni skal du tage 1 tavle med forseglet yngel, 1 tavle med åben yngel og 1 tavle med foder og pollen. Herudover skal du ryste bier fra 2 tavler med åben yngel ned i aflæggeren. Resten af tavlerne i din nye aflægger skal være kunsttavler. Laver du aflæggeren i juli tilsættes en ekstra tavle med forseglet yngel.

Nu lader du aflæggeren stå i 7 dage. I løbet af de 7 dage har bierne opdaget at de mangler en dronning og har lavet en række nødceller. Disse nødceller skal nu fjernes. Ryst bierne af tavlerne så du er sikker på, at du finder alle cellerne.

Når du har fjernet alle nødceller åbner du dronningeburet i bunden og sætter det fast mellem 2 tavler med en tandstik eller en tændstik. Der er foder i bunden som bierne skal spise sig igennem for at frigøre den nye dronning. Det tager et sted mellem 1-3 dage og i mellemtiden får den nye dronning lugten af stadet og der er en stor chance for at hun bliver accepteret.

Fordele – Her kan du sprede arbejdet ud over 2 omgange, hvilket kan være en fordel hvis aflæggerne skal laves med materiale fra flere bigårde. En anden vigtig fordel er, at du med en jomfrudronning slipper for at mærke din egen dronning – det har dronningeavleren gjort for dig.

Ulemper – Det kan ikke gøres i een arbejdsgang og du skal være helt sikker på at du får fjernet alle nødceller, da dronningen ellers ikke vil blive accepteret.

3. Lade bierne selv udvikle en dronning

Du kan også lade naturen gå sin gang og lade bierne selv udvikle en dronning. Fremgangsmåden er den samme som ved tilsætning af en jomfrudronning, her lader vi bare være med, at fjerne nødcellerne.

Hvis du laver aflæggeren i juni skal du tage 1 tavle med forseglet yngel, 1 tavle med åben yngel og 1 tavle med foder og pollen. Herudover skal du ryste bier fra 2 tavler med åben yngel ned i aflæggeren. Resten af tavlerne i din nye aflægger skal være kunsttavler. Laver du aflæggeren i juli tilsættes en ekstra tavle med forseglet yngel.

Tjek efter 7 dage at bierne har lavet nødceller. Der er sikkert flere celler, men du skal ikke blive fristet til at fjerne nogle af dem. Den første/stærkeste dronning skal nok selv dræbe de øvrige (ja naturen er brutal!). Hvis alt går efter planen vil du kunne forvente at se yngel efter godt 5 uger.

Fordele – Her undgår du at skulle bestille celler eller dronninger hos en dronningeavler, hvilket er billigere og du sparer eventuel transport.

Ulemper – Den er den metode der tager længst tid fra opstart til nyt yngel. Du får desuden heller ikke gavn af det omfattende avlsarbejde som dronningeavlerne udfører. Dronningeavlerne har stort fokus på at fremavle dronninger der er sygdomsresistente, sværmtræge og som producerer meget honning. Desuden kan du opleve at familierne fra de dronninger du selv avler efter et par generationer begynder at blive mere aggressive.

Du kan godt placere din aflægger i umiddelbar nærhed af dine produktionsfamlier. Du skal bare være opmærksom på, at de flyvebier der er kommet med over i aflæggeren vil flyve tilbage til den store familie. Det betyder ikke noget så længe du er opmærksom på, at aflæggeren har adgang til foder. Hvis du bruger fast foder, så mindsker du risikoen for røveri fra de andre familier væsentligt. Samtidig skal du huske at gøre flyvesprækken mindre, da den nye familie ikke har mange vagtbier i starten.

For alle aflæggere gælder det at det er optimalt at behandle mod Varroa når der er kommet åben yngel i tavlerne, men inden at det bliver forseglet. Behandlingen sker med oxalsyre, da der ikke høstes honning i familien i år.

Jeg har lavet et lille Excelark som jeg bruger til at planlægge mine aflæggere og du kan hente det via linket herunder:

Planlægning af aflæggere – småfamilier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest