Klargøring af drivhuset

Så er det endelig blevet den tid på året, hvor det kribler i fingrene for at komme i haven. Men før drivhuset kan fyldes med agurker, tomater og alle de andre spændende planter, skal det gøres klar.

Vinterklargøring

Sidste efterår da sæsonen sluttede gjorde jeg drivhuset klar til vinteren. Min “vinterklargøringsliste” ser således ud:

  • Ud med alle visne planter og planterester
  • Tøm kapilærkasser for vand og rødder
  • Fej gulvet
  • Sluk for vandingsanlæg og afmonter de dele der skal overvintre indendøre (trykudligner, styreenhed etc.)
  • Afmonter de automatiske vinduesåbnere (opbevar dem indenfor vinteren over) og gør vinduet fast med strips

Jeg vasker ikke mit drivhus om efteråret, når jeg gør klar til vinteren. For at være helt ærligt, så gider jeg ikke når det alligevel i løbet af vinteren bliver beskidt af alger.

Forårsklargøring

Hvis du ligesom jeg bruger drivhuset til opbevaring af havemøbler om vinteren er det på tide, at få dem ud på terrassen. Hele drivhuset skal faktisk tømmes for nu er det tid til årets drivhusvask.

Der er primært tre grunde til, at få vasket drivhuset:

  1. Fjernelse af skadedyr der har overvintret
  2. Rene ruder giver mere lys til planterne
  3. Udseende – et rent drivhus er nu altså pænere at se på!

Især det første punkt om skadedyr er et godt argument for at lave en grundig vask af drivhuset hvert år.

Vask af drivhus – hvordan?

Jeg har en højtryksrenser og den er i mine øjne genial til vask af drivhus. Så hvis du ikke allerede har en højtryksrenser, så er det den perfekte undskyldning for at købe en.

Der er mange bud på hvilket rensemiddel man skal bruge, herunder rodalon og brun sæbe. Mange sværger til rent vand og knofedt. Jeg har 2 vinplanter og 2 ferskentræer der overvintrer i drivhuset og derfor har jeg valgt at bruge drivhusrens fra Juliana. Det skulle eftersigende være biologisk nedbrydelig og ikke skade planterne. Jeg har heller ikke oplevet at planterne har taget skade af vasken. En flaske med drivhusrens koster ca. 90 kr. og der er rigeligt til mit 10 kvm. drivhus og tilhørende kapilærkasser og skjulere.

Jeg starter med, at fylde sæbe i den sæbedispenser der fulgte med højtryksrenseren. Det gør det dejlig let at fordele sæbe på ruderne samtidig med, at det trænger ind i alle kroge. Lad sæben virke i 10-15 minutter og rens efter med højtryksrenseren. Jeg vælger altid den dyse der laver en bred stråle – den er ikke for kraftigt til glasset eller polypladerne og er samtidig god til, at fjerne alger og komme ind i alle kroge.

Tip: Vask ned fra toppen. Så undgår du at skidt fra krinkelkroge højere oppe sviner de ruder til du allerede har vasket.

Det er i princippet ligegyldigt om du starter inde- eller ude, for når du har taget begge sider er der altid et par steder du har overset og som skal renses igen.

Tip: Det er en god idé at vælge en overskyet dag til vask af drivhus. Så undgår du at sæbevandet tørrer ind på ruderne før du når at vaske det af.

Når jeg alligevel er i gang med sæbe og højtryksrenseren, så får både kapilærkasserne og kapilærskjulerne og en vask. Pas på med at spule for tæt på kapilærkasserne – de er jo lavet af styropor / flamingo og kan let gå i stykker.

Husk regntøj! Jeg bliver altid våd og møgbeskidt, når jeg vasker mit drivhus. Derfor er det også en dejlig følelse, når man bagefter kan stå og glæde sig over, at det er overstået for i år.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest