Pizza på grill – Weber pizzaovn

Alle kan lide pizza og alle har hver deres egen favorit! Det har jeg selvfølgelig også og ud af de mange forskellige måder en pizza kan laves på, har jeg efterhånden fundet min go-to metode.

Igennem flere år har jeg brugt Webers pizzaovn til grillen. Den har en tilpas balance mellem den høje varme og ild fra den brændefyrede stenovn og den lette tilgang med den almindelige ovn i køkkenet. Webers pizzaovn giver mig den sprøde bund og kant gennem høj varme, samtidig med at det ikke bliver en stor forestilling med optænding af brænde i en (forholdsvis dyr) stenovn.

Herunder får du en kort intro til praktikken omkring Webers pizzaovn, mine opskrifter på pizzadej og pizzasauce, samt 5 forslag til fyld.

Webers pizzaovn

Webers pizzaovn er egentlig bare en pizzasten sat i en sandwichbund af stål med et låg. Det fungerer dog rigtig godt, for i modsætning til en almindelig pizzasten i grillen lukker du ikke al varmen ud når du løfter låget. Samtidig er der meget kort afstand til låget så overvarmen kan matche varmen fra pizzastenen.

Pizzaovnen er ekstraudstyr til den almindelige 57 cm kulgrill.

Rent praktisk så bruger jeg 2 fyldte grillstartere med briketter (Heatbeads) til hver pizzaovn. Det sikrer at der er nok gang i varmen. Briketterne placerer jeg midt i grillen og op mod bagsiden af grillen for at få varmen op i låget.

Pizzadej og pizzasauce

De to vigtigste pizzaingredienser er dejen og tomatsaucen. Klassikeren er den italienske tynde, sprøde bund og tomatsaucen med kraftig smag af tomat og friske krydderurter.

Her er mit bud på opskrifter der både smager godt og er meget lette at lave:

Print opskrift
Pizzasauce - den lette hjemmelavede
Letlavet pizzasauce der smager væsentlig bedre end købealternativerne.
Region Italian
Forberedelses tid 10 minutter
Antal personer
pizzaer
Ingredienser
Region Italian
Forberedelses tid 10 minutter
Antal personer
pizzaer
Ingredienser
Instruktioner
  1. Blend alle ingredienser i en blender eller med en stavblender. Hvis du erstatter frisk timian og oregano med tørrede krydderier, så vent med at tilsætte dem til efter du har blendet. Så undgår du at saucen bliver "grumset".
Recipe Notes

Saucen bliver dejlig tyk og det er godt, da den ikke så let siver ned gennem pizzadejen eller ryger ud over kanten af dejen når du spreder den ud.

Sørg for at bruge flåede tomater frem for hakkede - de smager af meget mere...

Tip: Lav dobbelt portion og frys saucen ned, så er det endnu lettere næste gang du skal lave pizza.

Print opskrift
Nem pizzadej til tynde og sprøde italienske pizzaer
Region Italian
Forberedelses tid 30 minutter
Ventetid 2 timer
Antal personer
pizza
Ingredienser
Region Italian
Forberedelses tid 30 minutter
Ventetid 2 timer
Antal personer
pizza
Ingredienser
Instruktioner
  1. Pisk vand, sukker, salt og gær sammen i en skål og stil det et varmt sted.
  2. Når gærblandningen har "boblet op" tilsættes melet og det æltes grundigt. Det er lettest i en røremaskine, så du dannet et godt glutennet.
  3. Når dejen er æltet grundigt igennem, sættes den til hævning i en skål smurt ind i olivenolien dækket med et viskestykke i 2 timer.
  4. That's it - dejen er klar til brug!
Recipe Notes

Når det gælder pizza, så er der kun een mel der virkelig fungerer; nemlig Tipo 00. Det er oprindelig en fintmalet, italiensk mel med et højt glutenindhold og den giver en virkelig sprød skorpe - perfekt til pizza!

Husk at rulle dejen tynd i durummel (semolina), så brænder melet ikke på i den varme ovn.

Du kan lave dejen dagen før og lægge den i køleskabet efter hævning (pak den ind i wrap). Du skal bare tage ud i god tid, så den kan få stuetemperatur.

 

5 forslag til (lidt mere spændende) pizzafyld

Allerførst vil jeg gerne slå et slag for mit evige opråb om ost på pizza:

  1. Allerbedst er bøffelmozzarella. Det smager bedre og “fordamper” ikke på en pizza.
  2. Næstbedst er almindelig komælksmozzarella. Det er ok og stadig bedre end revet ost.
  3. I en snæver vending kan revet mozzarella gå an.
  4. Det burde være ulovligt at bruge ordet ‘pizza’ i pizzatopping! Det er et sørgeligt produkt som primært består af stivelse og palmeolie. Det hører ikke til på en pizza.

Savner du inspiration til fyld, så det ikke kun bliver “børnepizza” med pepperoni eller skinkestrimler? Så er der her 5 hurtige forslag til spændende fyld:

  • Kartoffelpizza
    • Det er efterhånden blevet en klassiker. Pizzaen der stikker ud ved ikke at have tomatsauce og mozzarella, men alligevel smager fantastisk.
    • Smør bunden med mascarpone (italliensk flødeost) og fordel tynde, rå kartoffelskiver. Dryp 1-2 dråber olivenolie på hver kartoffelskive. Fordel herefter tynde løgringe og slut af med pesto mellem kartoffelskiverne.
    • Bages ved høj varme, så du er sikker på at kartoffelskiverne bliver gennembagt.
  • Pizza med mortadella, asparges og rygeost
    • Flot udseende og en frisk smag af grøntsager og rygeost + en anderledes pølse gør denne pizza værd at prøve.
    • Halve asparges fordeles sammen med mozzarella og stykker af mortadellapølse på pizzaen. Læg klumper af rygeosten på asparges inden bagning.
    • Efter bagning spredes friske aspargesstrimler (brug en kartoffelskræller) på pizzaen og der dryppes med olivenolie.
  • Pizza med lufttørret skinke og rosmarinsvampe
    • Dejlig version af skinkepizzaen med den altid gode kombination af svampe og rosmarin.
    • Vælg en god Parmaskinke (seranoskinke bliver for tør) og fordel mundrette stykker sammen med mozzarellaosten. Brug skiver af portobellosvampe (de holder formen og svinder ikke ind). Dryp med olivenolie og drys med rosmarinblade (ikke stængler).
  • Pizza med chorizopølse, løg og gorgonzola
    • Pepperonipizza for voksne!
    • Find en god chorizopølse med masser af smag, skær den i skiver og fordel den på pizzaen sammen med mozzarella, løg og klumper af gorgonzola.
  • Pizza med karamelliserede perleløg og flanksteak
    • Lækkert kød flankeret af syrligt søde løg og nu bliver det lidt mere avanceret med ingredienser der skal tilberedes på forhånd
    • Vælg gerne en flanksteak der er marineret og grill den i kort tid (ca. 7 min. på hver side) og husk at skære den skråt ud (som med laks). Karamelliser et glas perleløg i 150 gram honning på panden (ligesom brunede kartofler). Både løg og flanksteak kan laves i forvejen.
    • Fordel de tynde skiver flanksteak og løgene mellem mozzarellaosten og bag pizzaen.

Hvis du har brug for de lidt mere uddybende opskrifter på ovenstående pizzaer, så kan du finde dem her:

Indlæg der handler om pizza

Hvis du sidder med en fornemmelse af, at ham Henrik er ret glad for sin Weber pizzaovn, så har du helt ret! Faktisk så har jeg investeret i 2 stk. som blandt andet har sørget for at lukke mundene på en stor flok unger til en børnefødselsdag hvor 38 pizzaer blev serveret i løbet af 1½ time!

Indlægget er dog IKKE sponseret af Weber 🙂

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest